conţinuturile paginilor

20 noiembrie, ZIUA INTERNATIONALA A DREPTURILOR COPIILOR

În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi  devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume.
Dreptul la sanatate – un copil are dreptul la un stil de viata sanatos, care sa ii permita o dezvoltare armonioasa. Acesta trebuie sa beneficieze de un mediu adecvat- un spatiu de locuit, hrana necesara precum si haine specifice fiecarui anotimp.
Dreptul la educatie – fiecare copil are dreptul sa beneficieze atat de o educatie informala, care vine din partea familiei, cat si de o educatie acordata intr-un cadru formal (gradinita, scoala, liceu).
Dreptul la opinie – fiecare copil are dreptul de a-si exprime opinia si de a-i fi tratate cu seriozitate toate problemele cu care se confrunta. Nu sunt putine la numar situatiile in care o problema, vazuta prin ochii unui adult este lipsita de importanta, iar privita din perspectiva unui copil, este o adevarata tragedie.
Dreptul de a nu fi discriminat – un copil are dreptul de a fi acceptat si respectat de catre cei din jur si de a nu fi discriminat, fie ca este vorba despre discriminarea de gen, nationalitate, etnie, religie, cultura si discriminarea privind orientarea sexuala (in randul adolescentilor).
Dreptul de a fi protejat impotriva oricarei forme de abuz, violenta, exploatare – fiecare copil are dreptul de a fi protejat de catre parinti sau de catre alti reprezentanti legali, de a nu fi supus abuzului (emotional, fizic, prin neglijare, sexual) sau actelor de violenta, precum si formelor de exploatare (cersetorie, exploatare prin munca, exploatare sexuala etc).
20 noiembrie este, insa, si o zi in care ar trebui sa ne amintim ca drepturile copiilor inca sunt incalcate, uneori chiar de catre parinti. Copiilor inca le este incalcat dreptul de a se dezvolta normal si de a avea o copilarie fericita, iar atat timp cat exista copii supusi abuzului, trebuie sa existe si semnale de alarma asupra acestui fenomen. 

Asociatia Culturală Flower Power a semnalat, în repetate rânduri, o problemă cu care se confruntă mii de copii din România, exact atunci când au mai multă nevoie de a-și dezvolta personalitatea și de a se exprima în viața socială-vârsta la care obțin actele de identitate, făcând primii pași către maturitate-14 ani: imposibilitatea de a obține acte de identitate, din motive care nu depind de ei. 
Revenim cu studiul nostru dedicat acestei probleme, lansând din nou un apel către toate forțele care se pot implica în găsirea de soluții  !

O SANSA LA IDENTITATE, O ȘANSĂ LA O VIAȚĂ NORMALĂ. ȘI EU VREAU SĂ EXIST !

Este aproape imposibil de estimat în numărul persoanelor care nu deţin acte de identitate, pentru că acestea practic nu există, sunt invizibile pentru societate. 

Neoficial, însă, numărul românilor fără acte de identitate este de ordinul sutelor de mii.

Iată câteva dintre aceste informații:

– În Municipiul Bucureşti existau peste 20.000 de persoane fără acte de identitate.

– În localitatea Valea Seacă, judeţul Bacău, de asemenea, sunt 15 oameni fără acte.

– În municipiul Roman şi în comunele din vecinătate trăiesc aproximativ 8.000 de astfel de persoane fără acte de identitate sau care au uitat să şi le schimbe.

-În Timişoara sunt aproximativ 20.000 de oameni fără acte sau cu buletinele expirate.

În aceeaşi situaţie se află şi aproximativ 500 de copii din Vrancea şi 1.300 de copii din Târgu-Mureş care nu-şi pot obţine actele de identitate, din cauză că părinţii lor sunt plecaţi să lucreze în străinătate şi nu au numit un tutore pentru aceşti copii.

Conform OUG 97/2005, art 34, alin 1, singurele persoane care pot obține acte de identitate mai ușor sunt: (1) Persoanele fizice care nu poseda act de identitate si sunt internate sau primite spre ingrijire ori gazduire in unitati de ocrotire si de protectie sociala, in scoli de reeducare sau in alte institutii, cărora li se pot elibera acte de identitate in care se inscrie domiciliul sau resedinta la adresa institutiei respective. 

 Soluția identificată de Asociația Culturală Flower Power:

În urma analizei legislației naționale și a bunelor practici internaționale, am identificat o soluție care implică o colaborare strânsă între autoritățile publice centrale, locale și mediul societății civile (ONG), care presupune identificarea persoanelor fără acte de identitate, informarea lor privind opțiunile de care dispun, integrarea lor socială, educativă, în sistemul de sănătate și de asigurări sociale și, în final, inserția lor profesională și transformarea în membrii productivi ai societății.

Iniţiativa Asociaţiei Culturale “Flower Power” are ca scop scoaterea acestor oameni din anonimat şi facilitarea intrării lor în legalitate, precum și sprijinirea reintegrării lor în viața comunităților din care fac parte.

Informații oferite de presa din România, despre problema pusă în discuție.

http://observator.tv/campanii/copiii-nu-sunt-invizibili-copii-si-parinti-fara-identitate-101334.html

http://www.kanald.ro/ireal–sute-de-mii-de-romani-traiesc-fara-acte-de-identitate_37100.html

http://observator.tv/campanii/copiii-nu-sunt-invizibili-copii-si-parinti-fara-identitate-101334.html

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/roman/oameni-fara-identitate~ni42mu

http://www.informatiadeseverin.ro/is/zeci-de-persoane-din-mehedinti-nu-au-buletin/

http://www.jurnal.tvsatrm.ro/?p=62237

http://stirileprotv.ro/locale/27/o-adolescenta-fara-acte-de-identitate-a-nascut-la-maternitatea-din-braila.html

http://nou.televiziuneaseverin.ro/zeci-de-persoane-fara-buletin/

http://www.opiniatimisoarei.ro/traiesc-dar-nu-exista-avem-aproape-20-000-de-oameni-fara-identitate-in-timisoara/03/08/2012

http://timpolis.ro/arhiva/articol-drama-oamenilor-fara-identitate-19899.html

http://www.evz.ro/fara-identitate-pentru-ca-nu-are-domiciliu.html

http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/copiii-capsunarilor–fara-acte-de-identitate–45795

Soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme vor fi discutate saptămâna următoare cu cei de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Așteptăm sprijinul celor care vor să se implice, împreună cu noi,  în această problemă, pe adresa noastră de email: as.cult.flowerpower@gmail.com sau pe adresele noastre de contact.

Leave a Reply

Optimized by Optimole